Biztonságosabb laptop használat

Laptopok esetében nem árt gondoskodnunk adataink megfelelő biztonságáról. Az okokat mindenki tudja... Nézzünk erre vonatkozóan néhány lehetőséget OS X alatt.

Keychain használata esetén nem árt tudni, hogy az alap beállítások esetén a jelszó szinkronizálódik a login jelszavunkkal, így belépés után gyakorlatilag minden más jelszavunk is könnyen hozzáférhetővé válik alkalmazások, illetve adott esetben mások számára is. Ennek kivédésére indítsuk el az alkalmazást (Keychain Access - Applications > Utilities), majd az Edit menüpont alatt válasszuk a "Change password for Keychain 'login' " menüpontot és állítsunk be egy új, lehetőség szerint megfelelően erős jelszót.

Használjuk a FileVault opciót, mely a Home könyvtárunkat fogja biztonságosan, jelszóval védetten tartani. System Preferences > Security > FileVault fül. Olyan master jelszót válasszunk, melyet soha nem fogunk elfelejteni, különben adataink láthatják kárát...

Kódolt SWAP állományok használatához csak be kell pipálnunk a System Preferences > Security > General fülön a "Use secure virtual memory" opciót és újraindítani a gépet.

Mindezek után nem marad más hátra, mint a szemetesünket is levédeni (biztonságos Empty Trash), hiszen tudjuk, a filmekben is onnan szerzik meg féltett titkainkat a rossz arcok. Finder > Secure Empty Trash...

Lenne itt még egy firmware jelszó beállítás is, de ehhez szükséges a telepítő CD is... Ha valakit érdekelne a beállítása, csak jelezze!