Minden, amit NEM tudsz iPad-al megoldani.

KeyboardÉv elején az APPLE bemutatta a legújabb üdvöskéjét, az iPad-et. Pontosabban egy egész családot.
A nagyképű, iPhone OS-re épülő család emígyen néz ki:
- $499: 16 GB, Wi-Fi
- $599: 32 GB, Wi-Fi
- $629: 16 GB, Wi-Fi/3G
- $699: 64 GB, Wi-Fi
- $729: 32 GB, Wi-Fi/3G
- $829: 64 GB, Wi-Fi/3G

Ezek az árak a hazai piacra érve elég komoly emelkedésen mennek majd keresztül, de ez csak az egyik előrelátható probléma. A felsorolásban olyanok nem szerepelnek, hogy kamerával, kártyaolvasóval, esetleg videó kimenettel stb. Ez nem véletlen, ugyanis ezek a cuccok egyszerűen hiányoznak a gépekből.

Szóval jöjjön azon triviális, más telefonokon és tableteken meglévő(vagy tervezett), megoldható tevékenységek listája, amit NEM elérhető iPad-en:

- Nincs kamera, tehát nem tudunk fényképezni, videótelefonálni.

- Nincs multitasking, ergo nem mehet egyszerre a böngésző és a blogeditor (nálam Blogpress), vagy Twitter, LastFM alkalmazás. Pár, előre definiált cucc azért megy, mint pl: zenehallgatás. Ezt a ronda békát már lenyeltük szifonon, de itt nem kellene.

- Nincs HDMI kimenet, ezért nem tudjuk TV-re, projektorra kötni. Nem tudunk vele előadást tartani! Cipelhetjük a laptopot továbbra is, vagy ami még ennél is rosszabb, az előadás helyszínén Windows alapú gépre kell a cuccot föltenni! Brrr....

- Nincs USB port, így a kedvenc billentyűzetünket SEM tudjuk felkötni a masinára, marad a hóóttgáz APPLE billentyűzet, ami mereven tartja az iPad-et és nem engedi meg a fekvő helyzetet sem. Pendrive-ot sem tudunk csatlakoztatni és semmi egyebet, ami USB-n kommunikál.NO USB WAZZ

- Nincs kártyaolvasó. Nemhogy SD, hanem semmiféle. Ha kifogyunk a memóriából, akkor törölgetni kell, mint a PC korszak elején, vagy újabb, nagyobb modellt vásárolni. Tartok tőle, hogy ez utóbbi nem alacsony prioritású cél a cégnél. 16 gigabájt öccáz dodóért? Nooormális? Az APPLE saját videocastja majdnem 200 mega csókolom!

- Továbbra sem lehet akármelyik bluetooth fülest használni a géphez. Az ajándékba kapott Motorola S9 így nem fogja reneszánszát élni. A laptoppal használom, mert azon OS X fut! Bizony.

- A képernyőre csak az ujjunkkal, vagy azt helyettesítő béna 'virsliceruzával' lehet írni. Nem találok szavakat. Bezzeg a Wacom!

Továbbá várható, hogy a elektronikus könyvek szabad másolását, illetve a saját PDF és egyéb formátumú könyvek másolását kézzel-lábbal fogják tiltani, akadályozni. A vicces az, hogy az iPad kijelzője szerintem nem alkalmas olvasásra, hiszen az csillogó felületű képernyőn kész kínszenvedés, bárki bármit is mond fényerőről, vagy egyéb tényezőkről. Az AMAZON Kindle nem véletlenül lett olyan, amilyen. Azt lehet olvasni hosszútávon.

Összefoglalva a véleményem az, hogy a masina egy nagyon passzív, kreativitást abszolút nem támogató cucc, ami így számomra csalódást jelent, hiába van rajta iWorks 3x10 dollárért. Játszani lehet rajta, de alkotni nem. hosszabb távon gondolkodva a legnagyobb előnye, hogy végre megkezdődik az asztali és a mobil gépek közötti éles határ elmosódása, remélhetőleg teljes eltűnése.

Szerencsére ezen a fronton komoly kihívók is vannak, ezért az APPLE kénytelen lesz gyorsan fejleszteni és a hiányzó képességeket pótolni. Nem úgy, mint a szifon esetében az induláskor.

Íme egy rövid lista a legújabb pletykák alapján:
- HP Slate
- Dell Streak (mini)
- Asus Eee Tablet
- Compal tablet
- Notion Ink Adam
- MSI Tablet
- Quanta
- ICD Vega
- Google HTC hardverrel
Forrás: www.mashable.com

Azt hiszem a Macbook Air ezzel az iPad-nek nevezett nagyképű szifon megjelenésével számomra sokkal kedvesebb hardver lett, mint eddig valaha. Talán egy átfordítható érintőképernyővel...ja nem. Ideje lesz felébrednem!
A realitások talaján állva komolyan elgondolkodtam egy netbookra épülő Hackintosh összedobásán.

Kinek van hackintosh gépe otthon?