Moduláris Mac v2.5, avagy kocka menyország Teleporttal

Multiplemonitors

Ahogy azt legutóbbi posztban már felvázoltam, a Mac flotta több gépből áll és ezek egységes kezelése nem egyszerű. Az Apple nagyon kitalált fejlesztéseinek hála, érintőképernyős, könnyű, OS X alapú gép nincs a kínálatban, így a régi MacbookPro-t nem tudom eladni, de az iPad-ról sem tudok lemondani. Főleg úgy nem, hogy az iPad iOS-el nagyon komolyan fejlődik. Nap, mint nap újabb okosságokkal rukkolnak elő a fejlesztők. Tehát marad a régi rendszer. Ebből kell kihozni a legjobbat.

Az évek során megtapasztaltam, hogy a Spotlight nagyon jó kereső. Annyira jól kezelhető és hatékony, hogy alig pár hónap alatt teljes bizalom alakult ki bennem iránta, aminek eredményeként a mai napig sem sikerült normális struktúrába rendezni a fájlokat. Ez már valószínűleg így is marad. A Dropbox azonban nagyon sokat segít a legfontosabb fájlok szinkronizálásában az összes általám használt gép között, de a mérete igencsak korlátozott. A bővítése vagyonokban kerül havonta. :(

Szóval a fájlok területén a káosz a mindennapok részévé vált, de a pillanatnyi gépkezelési problémákra kiváló megoldást találtam. Több hónapja nem fordult elő olyasmi, hogy összekevertem volna az egeret, vagy a billentyűzetet, pedig korábban ez rendszeres probléma volt a gépek közötti váltogatás során. Gondolom, a több gépet, több képernyőt kezelők mindennapos problémája ez. Sok évvel ezelőtt, az akkori munkahelyemen valami hardveres megoldást találtam a fölösleges billentyűzetek és egerek kiváltására, de az csak fizikai kapcsolóval működött PC-n.

Az OS X ennél ma jóval többet nyújt egy okos kis program segítségével, ami Teleport néven fut. Ha mindegyik gépre feltelepítjük, amelyek azonos WiFi hálózaton vannak, akkor a beállításotól függően tudunk a képernyőkre átugrani az egérrel és ezzel együtt a billentyűzet is az adott képernyőhöz tartozó gépen fejti ki hatását. Ennek eredményeként ma a 15-ös és 27-es képernyők egyetlen nagy felületként működnek, bár az hozzájuk tartozó gépek erőforrásai nem megosztottak. Ablakokat nem lehet áthúzni, de a clipboard tartalmát igen.

A fájlok megosztását OS X-en gondolom mindenki ismeri. A System Preferences-ben a Sharing-ben található. Beállítása pofonegyszerű. A Teleport mellett egy-egy gyarkabban használt meghajtó tartalmát mindegyik gépről elérni igazán kellemes. Például szabadon döntöm el, hogy a videó melyik gépen fusson, vagy cikkírás közbenmelyik gépen jelenjen meg az olvasandó szöveg és melyiken írjam a cikket. Tudományos munkában ez különösen jól jön.

Ezzel persze még nincs vége a menyország leírásának, hiszen TV utálatom ellenére némelyik műsort szívesen nézem, de kizárólag úgy, hogy nem zavarja a napi tevékenységeimet. Mivel mosogatni utálok, a TV "nézés" "bűntettét" ezzel mosogatással kompenzálom. Adódik a kérdés, hogyan teszem a konyhába a TV tuner képét? Nos, az iMac-ről egyenesen az iPad képernyőjére megy az AirDisplay segítségével. Ez hangot nem továbbít, de az ablakokat szabadon át lehet húzni és egy teljesen mobil képernyőt kapunk. Ennek a lehetőségei szinte határtalanok, hiszen a képek iMac-en maradhatnak, míg mi a teraszon(téli kertben?) nézegetjük a fotóalbumot, vagy a videót. A minőség nem tökéletes, de vannak konkurens appok, amik elviekben jobb képet mutatnak. Állítólag az iDisplay is jó. Nem próbáltam még, pedig olcsóbb.

Mielőtt bárki megkérdezné, elárulom, hogy a nappaliban lévő iMac olyan közel van a konyhához, hogy nem jelent problémát a hiányzó hang. Egyébként erre is lenne megoldás.

Végezetül lássuk a legutóbbi idők legnagyobb dobásást Moduláris Mac kategóriában. Az iProp egy igazán gerinces megoldású személyi iPad tartó.
 

theiProp on Vimeo.

Macbookhoz mikor lesz ilyen?